середу, 27 липня 2016 р.

Хрещення Русі – духовний стержень нашої культури





28 липня в Україні відзначається державне свято - День Хрещення Київської Русі -України. Ця дата обрана не випадково, адже саме в цей день Православна Церква вшановує пам'ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі.
            Розуміючи важливе значення Києва, він намагався перетворити його на сакральний центр усіх східних слов'ян. Символом їхньої єдності мав стати, як спершу задумав князь, новий язичницький храм з ідолами шести голів богів : Перуна, Хорса, Дажбога, Стрибога, Симаргла і Мокоші. Такий храм було зведено поблизу великокнязівського теремного двору. Проте язичництво вже пережило себе і відставало від рівня політичного й культурного розвитку, як цивілізованого світу, так і самої Русі. Зрозумівши це, Володимир Святославович рішуче пориває зі старою вірою, приймає хрещення сам і наприкінці 980-років запроваджує християнство як офіційну релігію для всієї держави.
Безперечно, це була подія надзвичайної історичної ваги. Вона справила вирішальний вплив на подальший розвиток Русі : країна інтегрувалася в коло держав візантійської православної співдружності, а також у європейський християнський простір. Християнство зосередило під своєю егідою писемність, літературу, архітектуру, мистецтво, почало визначати духовний поступ суспільства.
Важко переоцінити важливість та наслідки тих подій для розвитку Української держави. Саме з хрещенням Русі на наших землях починає утверджуватися істинна духовність, виникає державність, яка була однією з найбільш потужних, великих і розвинених цивілізаційних складових Європи у Х столітті.
Сьогодні це свято об’єднує нас навколо справжньої духовної радості та національної ідеї. Воно є важливим етапом очищення суспільства й поваги до вічних цінностей нашої історії. Це свято, живить нашу віру у мир та добро на землі.
До Дня Хрещення Київської Русі працівники центральної районної бібліотеки провели історичний нарис «Світло православної духовності». Провідний бібліотекар відділу обслуговування Юлія Кондратенко  розповіла присутнім про виникнення православної християнської віри в державі та її вплив на розвиток Київської Русі, про роль Володимира Великого у прийнятті християнства, про місце Херсонеса в поширенні православної віри. Також, відвідувачі мали змогу переглянути підготовлений відео-екскурс «Хрещення київської Русі». З відеоматеріалу учасники заходу дізналися про просвітницьку діяльність княгині Ольги, перші християнські громади в Київській Русі, про походи князя Володимира та обставини його хрещення. Завершенням заходу стала вікторина, де відвідувачі, після почутого і переглянутого, змогли проявити свої знання про велику подію в історії – Хрещення Київської Русі.
В ході проведених заходів бібліотекарям було важливо донести до пересічного користувача, щоб кожен християнин, православний, українець у своїй душі згадував діяння Святого Володимира та, провів паралель між тим сивим часом і теперішнім. Тоді Володимир Великий боровся за святу Київську Русь -Україну і тепер відбувається боротьба за нашу рідну Україну. Тепер всі у світі знають, що є великий український народ,  і ми мусимо бути достойними наших предків.

Тетяна Мостова  - завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.