понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Тої слави козацької повік не забудем






«... Так ось вона Січ! Ось те гніздо,
звідки вилітають усі ті горді й міцні, як леви!
Ось звідки розливається воля і козацтво на всю Україну!..»
М. Гоголь. Уривок з повісті «Тарас Бульба»

Україна! Країна краси та радості; різних звичаїв і обрядів, гучної української пісні, швидкого танцю, звичайної красивої природи, а головне – добрих, щирих, гостинних людей.
Все частіше ми звертаємося до наших витоків: історії нашої країни, рідної мови, козацької вольниці.
14 жовтня ми відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. З давніх-давен Пречисту Богородицю козаки вважали своєю покровителькою.

 Ця традиція належно підкреслює велике історичне значення козацтва в боротьбі за утвердження української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення. Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української культури. Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців.
  Свято Українського Козацтва встановлено в Україні «... враховуючи історичне значення і заслуги Українського козацтва у ствердженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення...» згідно з Указом Президента України «Про День Українського козацтва» від 7 серпня 1999 року № 966/99
Ця дата важлива для нашого народу, адже козацтво відіграло надзвичайну роль у становленні української  держави. Його історичне значення важко переоцінити. Народ ставився до козаків з повагою і любов’ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності. Перекази про звитяжні вчинки запорожців передаються з покоління в покоління. Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою нашої історії та культури.
Кожен українець має бути обізнаний з історією свого народу, його традиціями та обрядами,тому до світлого свята Покрови та Дня українського козацтва у центральній районній бібліотеці було проведено  історичну годину   
 « Подорож козацькими стежками»      Бібліотекарі розповіли  про історію козацтва, цікаві факти з життя козаків,відомих володарів гетьманської булави. Читачі із задоволенням приймали участь у вікторині «Цікаве з історії козацтва».Провели віртуальну подорож « Українське козацтво. »

Користувачі переглядали Інтернет - сайти про козацтво. Метою проведення стало розширення знань відвідувачів про запорізьких козаків, їх традиції, побут, звичаї; виховання шанобливого ставлення до запоріжців; спонукання до наслідування їх кращих рис характеру: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання прийти на допомогу. В читальному залі бібліотеки оформлено відкритий  перегляд літератури: «Степ та воля – козацька доля».


  Підібрані книги розповідають про яскраву сторінку в історії України, знайомлять з ватажками українського козацтва, їхніми героїчними подвигами.
Ми запрошуємо ознайомитись з виданнями, представленими на виставці. Хочеться, щоб після прочитання цих книг до читачів, через віки, дійшов шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї, стогін української землі від копит навальних ординців, бій, як блискавка, як між життям і смертю, між минулим і майбутнім.

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.