Людина в світі біорізноманіття...
Тема безпеки
навколишнього середовища в сучасному світі стоїть дуже гостро. Земля вже
втомилася від впливу людини на неї . Науково – технічний прогрес – це дуже
добре, але ж при цьому треба ураховувати вплив цього прогресу на нашу
планету, на її здоров’я. Отже здорова планета- здорова людина.
20 грудня
2000 року Генеральна Асамблея оголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного
різноманіття. В цей день була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття..
Мета Дня – поглибити розуміння питань біорізноманіття та підвищити обізнаність
про них.
Що включає в себе поняття біорізноманіття - Саме слово «біорізноманіття»
є відносно новим і, як вважається, було утворене при скороченні терміну
«біологічне різноманіття» в 1985 році, а потім популяризоване багатьма
авторами.
Біорізноманіття
– це різноманітність життя на Землі. Воно включає всі організми, види та
популяції, генетичні варіації, комплексні сукупності спільнот та екосистем, а
також їх зв’язки з навколишнім середовищем.
В останній час ми всі бачимо, що світ стоїть на тій межі, коли треба зупинитися, зробити паузу
і дати планеті вдихнути.
Я хочу зараз
зробити невеличкий екскурс по останнім публікаціям в пресі, щодо біологічного різноманіття.
Отже стаття
в газеті «Експрес» . В цій статті кореспондент газети обговорив з експертами
три основні наслідки змін клімату, які можуть зачепить кожного з нас. Зокрема,
про наслідки для сільського господарста розповідає Оксана Руженкова, виконавча директорка Української
асоціації виробників картоплі.
Про наслідки для здоров`я - Анатолі Дорогой, доктор медичних наук,
завідувач лвбораторії наукових
проблем амбулаторної допомоги ННЦ
"Інститу кардіології ім. М.Д.
Стражеска".
Про наслідки для природи - старший науковий співробітник відділу
Українського гідрометеорологічного
інституту, член робочої групи з
питань зміни клімату Аграрного союзу
України Борис Лєсков.
Крім
епідемії коронавірусу, на Україну насувається ще одно лихо - пандемія
потепління. За даними кліматологів, нас чекає десятиліття . Аграрії б’ють на сполох. Медики зазначають:
останніми роками збільшується кількість хворих на серце. То чого нам очікувати
у найближчі роки? Саме цікаве те, що все не так і погано, як здається. Завдяки
потеплінню аграрії зможуть вирощувати нові культури, але ж треба удосконалювати
систему зрошення – підведення води на поля, є одним з основних факторів
зниження залежності від природного вологозабезпечення.
Що робити, аби з таким кліматом не зірвати здоров’я
? Експерт рекомендує крім здорового харчування і в міру активного способу
життя регулярно в спеку пити злегка підсолену воду, щоби не порушувати водно –
сольовий баланс організму.
А
який вплив спека матимуть на природу? Експерт зазначає, що посиляться
небезпечні шквали, смерчі, повітряні вихори, обміління річок, нестача води. Також
посиляться лісні пожежі. Тому ж людям треба дуже обережно поводиться з
вогнем.
Україну чекає десятиліття посух // Експрес. – 2020. - №
20. – С.1 ; 3.
В статті
«Баласт на орбіті», яка надрукована в газеті «Зоря Полтавщини, розкривається
питання космічного сміття - чим самим воно загрожує Землянам і подальшому
освоєнню космосу?
Здоровило, Т. Баласт на орбіті / Тарас Здоровило // Зоря
Полтавщини. – 2020. – 14 січня. – С.6.
Проблему недостатності полігонів твердих побутових відходів,
які б відповідали цивілізованим нормам
екологічного права розкриває в статті «Сміття під килимом» Лариса Салімонович,
що надрукована в газеті «Україна молода».
Салімонович, Л. Сміття під килимом / Лариса
Салімонович // Україна молода. – 2020. – 14 січня. – С.9.
Хочу ще
звернути вашу увагу на книгу, яка переверне ваше уявлення про мікроби та
гігієну кардинально. Але ж не тільки людина має вплив на навколишнє середовище.
Мікроби, вони навколо нас повсюди. Книга нещодавно поповнила фонди Миргородської центральної районної бібліотеки
- Джессіка Снайдер Сакс «Мікроби гарні
та не дуже. Здоров’я і виживання в світі бактерій». Автор спеціаліст з імунології, мікробіології,
відома журналістка, редактор популярного щотижневика «Popular Sciencе»,
співпрацює з відомими американськими і канадськими науково – популярними
журналами.
Наводячи
цікаві факти з наукових досліджень, автор розповідає, які мікроби є гарними, а
які не дуже, звідки вони беруться і як потрапляють до нашого тіла; чи дійсно
вони сприяють появі хвороб або, навпаки, можуть їх подолати; як позбутися
мікробів і чи варто взагалі це робити.
Книга буде в пригоді широкому колу читачів.
Снайдер Сакс, Джессіка. Мікроби гарні та не дуже /
Джессіка Снайдер Сакс. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 336 с.
Свій екскурс я хочу завершити словами М. Пришвіна:
« Щоб берегти землю, природу,
треба її полюбити, щоб полюбити, треба пізнати. Пізнавши
– неможливо не полюбити»
Маргарита Каймакова, провідний бібліограф ЦРБ.
Коментарі
Дописати коментар