вівторок, 4 червня 2024 р.

 

«Діти, які ніколи...»



Лише три дні тому ми відзначали День захисту дітей. А вже 4 червня, ми відзначаємо нову подію. І це, на жаль, не свято…

Суспільство придумало безліч слів, які пом’якшують жахливе слово «ВІЙНА». Її називають «збройним конфліктом», «воєнною агресією», «воєнною операцією», і навіть, «ситуацією, що склалася». Проте, суті це не змінює. Безжальна, кровопролитна, жахлива. ВІЙНА. Скалічені душі і тіла, поранені, загиблі та вбиті. Гинуть патріоти, волонтери, люди з активною життєвою позицією, журналісти, але найжахливіше, що гинуть діти.

Під час війни діти є найбільш вразливою категорією. Тому Генеральна Асамблея ООН 19 серпня 1982 року заснувала Міжнародний день дітей – безневинних жертв агресії. Він відзначається щороку 4 червня. Україна приєдналася до відзначення цієї дати у 2021 році. Доки росія не прийшла нас «визволяти», Україна відзначала Міжнародний день невинних дітей - жертв агресії, як солідарність зі світовою громадськістю у занепокоєнні, що під час збройних конфліктів гинуть не тільки військові. А тепер жертви серед дітей – наша жахлива реальність.

У всіх бібліотеках Миргородської громади були заплановані різного роду акції та соціокультурні заходи приурочені до цього дня.  Відзначати День пам’яті дітей, загиблих в результаті російської збройної агресії і не говорити про самі втрати –

 неможливо. Як саме говорити про це з дітьми різних вікових категорій, а також з рідними, що втратили дітей, розповідала присутнім Яремко Наталя Миколаївна в бібліотеці №2. Такий собі психологічний тренінг для дорослих і психологічне розвантаження для дітей. З молодшими виготовили дзвіночки, що символізують пам’ять про загиблих дітей та разом з дорослими прикріпили їх на дерево.

Відео-спомин «Відібране дитинство - відібране життя» підготувала для всіх небайдужих пані Наталія Ганженко, бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки. Важкі кадри, болісні слова, дитячі сльози і життя. Щоб не забути і не пробачити.

Годиною пам’яті «Пам’ятаємо про маленькі серця», вшанували маленьких українців, що загинули в результаті російської збройної агресії і у Хомутецькій сільській бібліотеці. Бібліотекар Людмила Володимирівна Бабич розповіла своїм відвідувачам і про саму дату та причини її започаткування, і про кількість дитячих жертв всіх збройних конфліктів, озвучила невтішні цифри та факти, які стосуються безпосередньо України та нагадала про заходи безпеки під час повітряної тривоги. Долучилися присутні і до тихої акції «Голуби пам’яті». Діти вирізали фігурки білих голубів з паперу, що стали символом перерваного життя, та розвісили їх на гілках дерев біля будинку культури.

У Шахворостівській сільській бібліотеці згадували про жертв війни, фантазували на тему миру, а також зображали патріотичні малюнки на асфальті. Малювали як постійні читачі бібліотеки так і діти, які змушені були переїхати з місць, де тривають бойові дії. Малювали те, що вони бачать і відчувають.

Дуже важливе питання захисту дітей, піднімали та обговорювали і у Кибинській сільській бібліотеці.
Година важливих повідомлень «Ми за те, щоб мир був на землі для усіх дітей на цілім світі» була підготовлена бібліотекарем Глушко Надією Іванівною. Говорили про втрачені життя, вкрадене дитинство, зруйновані міста та окуповані домівки; про те, яку ціну українці платять у війні з загарбницею-росією, а також про міжнародні організації, що повинні гарантувати безпеку дітей. Згодом, діти, що прийшли на зустріч виготовили голубів миру та прикрасили ними прибібліотечну територію.


Есе-розповідь в онлайн форматі «Дитинство обірване війною» підготували і у Єрківській сільській бібліотеці. Бібліотекар згадала про конкретні історії конкретних дітей, про їх мрії, згадки про них їхніх рідних, підняла проблему поколінь українців, що виховувалися на книжковому уявленні про війну, тому в реальності вона стала для нас шоком. Акція, що пройшла безпосередньо в бібліотеці носила назву «Янголи в небі» та включала в себе виготовлення голубів пам’яті та хвилину мовчання.

Схожою акцією, що носила назву «Янголи пам’яті», вшановували пам’ять про дітей – жертв війни і у Дібрівській сільській бібліотеці. Разом з бібліотекарем діти виготовили білих ангеликів, поговорили про те, чому так важливо завжди пам’ятати про ці жертви. Бібліотекар розповіла про подібні акції у різних країнах світу, про їх символи та особливості.

Інформаційна мобілізація «Відібране дитинство» проходила і у Гаркушинській сільській бібліотеці. Про право на життя, про жахаючу статистику,
за якою дитячі долі, про реакцію світової спільноти на ці страшні цифри, про тих, хто виїхав за кордон та про тих хто залишився в Україні, розповідала своїм відвідувачам бібліотекар Гаркушинської сільської бібліотеки, пані Віра Глеба.


Про кількість втрат, про найбільш-постраждалі регіони, про підтримку батьків, які втратили дітей та інші, дуже важливі теми, піднімає виставка – інсталяція «Пам'ятаємо про маленькі серця», що діє у Петрівцівській сільській бібліотеці.

Викладка - пам'ять «Маленькі янголятка України» наразі діє і у Слобідській сільській бібліотеці та у Публічній бібліотеці ім. Д. Гурамішвілі.


Ми живемо в страшний час, коли терор росії забирає не лише найкращих, але і найменших.

Станом на ранок 27 травня 2024 року за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 548 дітей України загинули внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ.

Який жах, що  у ХХІ столітті доводиться нагадувати світові та міжнародній спільноті що в Україні йде війна. Не книжкова. Справжня. Дуже жахлива і дуже жорстока, про необхідність захисту українських дітей від знищення. Ми всі, своїми діями, акціями, спогадами повинні зробити все, щоб громадянин будь-якої країни світу зміг побачити і прочитати реальні свідчення людей, які на власні очі бачили цинічність та варварство росії. Наші з вами свідчення. Бо злочинні дії Росії – загроза для всіх дітей світу.