четвер, 25 березня 2021 р.

Шість дивовижних клубів за інтересами у бібліотеках Миргородської міської територіальної громади

 


Запровадьте у себе!

        Бібліотеки Миргородської міської територіальної громади відомі  своїми традиціями, а їхні працівники  - творчим підходом до роботи, поважним та добрим ставленням до користувачів. Одним із пріоритетних напрямків роботи  для наших бібліотек стало здійснення соціальної та гуманітарної функцій: робота з читачами  похилого віку , самотніми людьми для яких книга  та спілкування є, можливо, єдиним віконцем у великий світ, а слово «читати» рівноцінно поняттю «жити». 

        Так, для цієї категорії користувачів, Слобідська сільська бібліотека в 2015 році організувала любительське об’єднання «Слобідські посиденьки»,  де стало доброю традицією проводити засідання в затишній домашній обстановці: на столиках - чашки із запашним чаєм, цукерки, домашнє печиво. Ось лише декілька назв засідань любительського об’єднання : «Як в Слобідці молодиці святки проводжали» (бібліотечні гуляння), «Світлана Талан – автор романів жіночої прози» (літературний подіум),  «Нев’янучий сад поезії Ліни Костенко» (поетичний зорепад).


 

Нещодавно  у Слобідській бібліотеці , для членів любительського об'єднання "Слобідські посиденьки", проведено літературні посиденьки  «Прекрасна у своїй високій простоті», присвячене  150- річчю від дня народження геніальної поетеси – Лесі Українки.



Значну увагу  бібліотеки Миргородської міської територіальної громади приділяють роботі з жінками. А організація їх дозвілля – один із важливих напрямів діяльності закладів культури, який включає в себе комплексний підхід до цієї справи. З цією метою у Єрківській сільській бібліотеці, з 2017 року працює клуб дозвілля для жінок «Єрківчанка». Щомісячні засідання клубу  - це зустрічі незвичайних доль, пошук споріднених душ, це звучання поезії, музики, звернення до народної творчості. Тут говорять про сімейні реліквії і значні події в особистому житті, розповідають цікаві життєві історії, діляться враженням від прочитаних книг.


Запам’яталося членам клубу засідання, що пройшло у формі поетичного вернісажу «Краса поетичного слова наших земляків», цікаво пройшло засідання «Моєї долі полотно», де кожен член клубу ділився спогадами про вишиті рушники своїх мам, бабусь, прабабусь, ділилися технікою вишивки своїх рушників, на засіданні  користувалася великою популярністю виставка рушників «Червоними та чорними нитками». А цьогорічні різдвяні сутінки «Різдво у хату несе щастя  багато»пройшли на високому професійному рівні. Днями члени клубу зібралися в бібліотеці на літературні гостини «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі».

 Клуби та об’єднання за інтересами - одна із найбільш важливих форм диференційованої роботи з різними групами читачів по задоволенню їх читацьких потреб. Вони можуть стати логічним продовженням індивідуальної роботи з читачами.  Для читачів – дітей,  у 2017 році в Кибинській сільській бібліотеці, було створено краєзнавчий клуб «Дивокрай».

 


 Запам’ятався читачам бібліошопінг «Василь Симоненко очима дітей», а з яким задоволенням члени клубу провели краєзнавчу розвідку «Досліджуємо рештки саду у бувшому маєтку Трощинських», члени клубу відвідали  ставок Трощинського, місце розташування  будинку Трошинського, липову алею та залишки саду Трощинського . А нещодавно члени клубу  взяли участь у майстер – класі «Квіти для матусі». Та провели інтелектуальну гру «Моя рідна мова».          

 

 Гордістю бібліотек нашої громади є Біликівська сільська бібліотека. На її базі у 2020 році створено клуб за інтересами для дітей «Умілі рученята»

Клуб створено з метою розвитку  індивідуальних творчих здібностей, розвитку та удосконалення навичок роботи з різними матеріалами: папером, картоном, тканиною, природними матеріалами, тощо. Прищеплення цікавості до мистецтва. Виховання працьовитості та художнього смаку . У роботі клубу за інтересами  заплановано виготовлення виробів з найрізноманітніших матеріалів, робота з бісером, тканиною, хутром, пір’ям, нитками, папером.   З членами клубу цікаво пройщло засідання - блікфанг «Фантастичні книги та де їх шукати», з задоволенням члени клубу навчалися виготовляти брелки – сердечка у патріотичних тонах, навчилися виготовляти паперових голубів та провели акцію «Білий голуб наче ангел». Майстер-клас по виготовленню романтичних  сердечок  проведено напередодні свята кохання.

У 2020 році значно підвищила свій авторитет серед жителів громади Петрівцівська сільська бібліотека організувавши клуб за інтересами «Очумілі ручки» . 


Діти з великим задоволенням взяли участь у майстер – класах з плетіння купальських віночків, виготовлення паперових голубів та журавликів, патріотичних браслетиків, сердечок, корзинок. Лікували книги на засіданні  «Книжки теж лікуються». А з яким завзяттям члени клубу «Очумілі ручки» взялися за оформлення в бібліотеці фотозони  до дня закоханих «На побачення з книгою». Вони прикрашали бібліотеку власно виготовленими  червонимисердечками,різнокольоровими                                                                                                 кульками.

Робота з громадою та організація правового всеобучу –один із важливих напрямів діяльності бібліотечних закладів , який включає в себе комплексний підхід до цієї справи.  Суттєвою є допомога для підлітків, молоді, юнацтва  є робота  клубу за інтересами «Правознавець», що діє при Хомутецькій сільській бібліотеці.


Клуб створено у 2012 році і здобув уже неабияку популярність серед користувачів юнацького віку. Діяльність клубу має на меті: ознайомлення молоді з основами правознавства, виховання у них відповідальності за свої вчинки, вміння використовувати теоретичні знання права у різноманітних ситуаціях. При бібліотеці створено скриньку читацької довіри, до якої опускаються листи про наболілі проблеми, що потім стають предметом розмови у рамках клубу. Під час засідань молодь спілкується з працівниками правоохоронних органів, соціальним педагогами, психологами. Цікаво пройшли засідання «Декларація з лікарем, права та обов’язки пацієнта», «Право на працю. Як працевлаштуватися неповнолітній особі», «Хто може стати депутатом місцевих рад? Нова система виборів». до Міжнародного  Дня прав людини проведено юридичний консалтинг «Свої права ти добре знай, їх шануй і поважай». З метою роз’яснення ідейного змісту державних символів  України  і історії їх створення було проведено засідання  «Що знаєм ми  про прапор наш і герб?», «Символіка  моєї держави», «Державотворення в Україні» . Бібліотекар взяла собі за мету приділяти особливу  увагу  дітям середнього та старшого шкільного віку з точки зору розвитку правосвідомості. Знання законів орієнтує підлітка в тому, що дозволено, а що заборонено, застерігає від помилок і  протиправних вчинків. Багато підліткових злочинів, можливо, й не було б скоєно, якби діти заздалегідь знали достатньо про наслідки своїх дій. А щоб перетворити знання дітей у правослухняну поведінку, необхідні великі зусилля.  І звичайно, бібліотекар відіграє не   останню роль в цьому процесі  бо він використовує такий потужний виховний засіб, яким є книга. А щоб досягти поставленої мети у  роботі з підлітками, потрібні послідовність, наполегливість та системність в методах і засобах виховання. Це  забезпечує клуб за інтересами «Правознавець».

Клуби та об'єднання за інтересами створюються для спілкування людей, що мають єдину мету, завдання, інтереси, для обміну думками ,сприяє становленню особистості. Створюйте клуби  - це корисний досвід людських відносин, професійних пошуків і досягнень. Козьма Прутков уявляв щастя будівлею, в якій дружба зводить стіни, а любов утворює купол. Бажаю, щоб ці стіни були міцними, а маківка – світлою та високою. Якщо хтось відчує, що для нього клуб – це і є та сама вимріяна будівля– клуб повинен існувати !

Ніна Бер’якіна, заступник директора Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.