середа, 23 серпня 2017 р.

Свято Маковія в бібліотеці




      Чотирнадцятого серпня відзначають свято Маковія, в церковному календарі цей день називається Днем мучеників Маккавеїв та Святом Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Інші, народні, назви свята Маковія – Перший Спас, Медовий Спас, Мокрий Спас.  Свято Маковія має красиві багаторічні традиції. Це одне з найбільш шанованих свят в Україні.
      У цей світлий, прекрасний день у Поливянській сільській бібліотеці відбувся масовий захід «Перший Спас прийшов до нас! Свято Маковія в бібліотеці», який для багатьох присутніх виявився неочікуваним, приємним сюрпризом. У цьому заході вдало поєдналися історія і сьогодення, давні традиції і звичаї, чудові пахощі маковійських квітів, народні пісні і танці, давні дитячі ігри і, звичайно ж, смачні макові страви, що нагадують нам про дитинство, про свято Маковія як наше велике родинне свято – свято наших матерів та бабусь.
     У вступному слові бібліотекар підкреслила, що історія українського народу - це вічність, а його культура - це той великий скарб, національне надбання, що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. Саме бібліотека є осередком збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого села, виступає своєрідним організатором спілкування жителів села, осередком підтримки їхньої духовності.
     Ведучі свята Світлана Єрьоміна та Світлана Бабич розповіли, чому свято Маковія називають Спасом на воді, Мокрим Спасом, Медовим Спасом, які саме квіти у цей день вони рано-вранці зібрали для маковійських букетів – «маковійчиків», щоб встигнути освятити їх у церкві, потім принести на свято в бібліотеку і щиро подарувати кожному з присутніх це запашне, помічне зілля, так як це робилося в давнину за давніми народними традиціями.
      14 серпня освячуються нові та старі колодязі, а після хресної ходи до ближньої водойми і її освячення люди купаються, купають худобу, щоб не хворіла. Наші предки вважали, що річкова вода на Маковія може вилікувати від пропасниці. Маковія називають Медовим Спасом, тому що в цей день пасічники традиційно починали збір меду, адже вважалося, що з цього дня бджоли вже не носять мед із квітів. Перший мед освячують в церкві і розговляються.
      На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковейка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій.
      Більше відомостей про це велике  церковне, народне, свято присутні дізналися з відеофільму «Перший Спас» та цікавої розповіді Світлани Бабич «Як відзначалося свято Маковія в давнину». Яскраві приклади із сьогодення про ставлення до маку, що навела Світлана Олексіївна, викликали в присутніх велику зацікавленість і інтерес.
       З великою увагою слухали присутні розповідь Світлани Єрьоміної про наші українські чорнобривці та про те, як Володимир Верменич та Микола Сингаївський створювали пісню «Чорнобривці». Чарує, хвилює, радує, пробуджує особливі почуття ця невеличка квітка. Кожному хочеться милуватися ніжністю пелюсток, п'янким ароматом, яскравим кольором. Вони навіюють радість, щастя і сподівання на прекрасне майбуття. Немає жодної хатинки, де б не росли маленькі жовтогарячі чорнобривці. Ці маленькі та тендітні квіточки є національним символом України. 
Чорнобривці проводжають літо!..
Мяко стелять стежечку йому…
Прикрашають ніжним оксамитом,
І торкають чарівну струну…
      Пісню «Чорнобривці» з великим почуттям виконала для всіх присутніх Людмила Петрушова, отримавши заслужені оплески.

      Разом із Світланою Бабич гості свята пригадали часи свого дитинства, ті ігри, у які вони гралися в своєму дитинстві («У перегонки», «Горюдуба», «Кота й миші», «Гилки», «Стукалки», «Гусей і вовка», «Короля»), адже свято Маковія – це також і велике дитяче свято.
    У пісенному конкурсі мелодії відомих і маловідомих народних пісень, присвячених квітам, майже всі були відгадані. Виявилося, що присутні добре знають і головні макові страви, які готують на Маковія (вареники з маком, млинці з маком, різноманітна випічка з маком: коржики з маком за бабусиним рецептом, торти, рулети, рогалики, кекси і мафіни…). Головною обрядовою їжею на Маковія є шулики. Готують їх так: печуть коржі, ламають на дрібні шматочки і заливають медом з розтертим маком. Ця їжа смачна, її залюбки їдять діти. Вірш «Шулики» на святі виконала Петрушова Вікторія, а танець бджілки – які ж шулики без меду? –  гарно станцювала Наталія Тихоненко.  


           Заключна пісня «Райдуга» з найкращими і найщирішими дитячими побажаннями, яку майстерно виконала Наталія Тихоненко, викликала шквал аплодисментів. Сподобалися гостям також і шулики та інші макові страви.


    Присутня на святі начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Великосорочинської сільської ради Людмила Лабудяк висловила подяку всім учасникам і організаторам цього цікавого та змістовного масового бібліотечного заходу та висловила сподівання, що він буде не останнім.                      
З Медовим Спасом! Господи спаси!
Вітаю Вас і шлю молитви в Небо!
Чоло знаменням хресним осіни,
Скуштуй кусочок хліба з ароматним медом!

Хай ангели завжди оберігають від біди!
Життя хай буде з присмаком медовим!
З Медовим Спасом! Свят медочок! Свят!
Смакуйте мед і будьте всі здорові!

Хай живеться вам медово, а всі проблеми будуть менші за макове зернятко!

Любов Янчик, провідний бібліотекар Полив’янської сільської бібліотеки Великосорочинської ОТГ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.